Nog meer leed - Reisverslag uit Baflo, Nederland van Hans en Saskia Veeke - WaarBenJij.nu Nog meer leed - Reisverslag uit Baflo, Nederland van Hans en Saskia Veeke - WaarBenJij.nu

Nog meer leed

Door: Hans

Blijf op de hoogte en volg Hans en Saskia

05 Juli 2011 | Nederland, Baflo

Denk je dat je alles goed geregeld hebt en dan merk je dat dit (nog) niet zo is. Ik kom er namelijk achter dat mijn geboekte ticket bij Ryanair mogelijk niet geldig is. Hoe zit dat?

Ryanair boek je via een website. Het is allemaal goedkoop, dus je moet veel zelf doen. Als om mijn voornaam gevraagd wordt, vul ik natuurlijk "Hans" in. Later lees ik dat dit natuurlijk de eerste voornaam in je paspoort moet zijn. En daar staat bij mij "Johannes" en geen "Hans". Wat nu?
Er zijn twee keuzes; laten wijzigen of het erop aan laten komen. In eerste instantie kies ik voor het laatste maar op het fietsersforum is toch de algemene tendens dat dit niet handig is. En eerlijk gezegd voel ik me daar ook niet prettig bij. Dan maar wijzigen dus...

Inloggen op de website bij Ryanair, mijn ticket opzoeken, wijzen naam en... WTF... Dat kost dus €100,=!
Dat heb ik er niet voor over, over naar plan B. Maar dat plan is er niet. Toch maar weer even op het fietsforum kijken wat men daarvan zegt. Via een van de reacties kom ik bij het forum van het Tros Radar programma. Daar is een apart topic van zeven(!) pagina's gewijd aan de naamswijziging bij Ryanair. Een tijdje lezen geeft de tip om te bellen met de klantenservice. Hierbij zijn de volgende ervaringen:
- Soms lukt het om de wijziging kosteloos te laten doorvoeren.
- Soms moet je een tientje ervoor betalen (wat ik redelijk vind)
- Soms wordt je gewoon bot afgewezen
- En soms, als je voor de tweede, derde of vierde keer belt, dan lukt het wel.

Ik ga voor de laatste tactiek en bedenk een zielig verhaal over onkunde, de eerste keer vliegen en onnozelheid over namen.
Na een tijdje in de wacht te zijn, waarin ik mijn verhaal kan oefenen, krijg ik een Ierse dame aan de lijn. Zakelijk vraagt ze mijn gegevens en schakelt meteen over naar "What is your problem, sir?". Zo, gelijk naar de punt. Ik doe mijn gerepeteerde verhaal en eigenlijk zonder moeite stelt ze voor mijn naam aan te passen. Er wordt nog wel even gezucht, maar dan schakelen we meteen over op de juiste spelling van "Johannes". Ik stel nog wat andere vragen, bedankt haar vriendelijk en wens haar een "Nice day".

Het valt dus allemaal wel mee met Ryanair? Of heb ik gewoon geluk gehad? Ik weet inmiddels wel dat ze heel scherp zijn op het toegelaten gewicht en de grootte van de handbagage. Met de boetes die ze daar heffen, verdienen ze eigenlijk hun geld. Ik wil daar niet weer instinken, dus dit weekend gaan we alvast pakken en wegen. Nog twee en halve week, dan gaan we fietsen. Gelukkig geeft dat minder stress dan de voorbereidingen.

• 05 Juli 2011 - 20:07

Gert:

De laatste zin geeft precies weer waarom ik zelden op vakantie ga. Wel hoop ik dat jullie stress vooraf ruimschoots gecompenseerd zal worden door de tocht over het immer groene eiland.

• 05 Juli 2011 - 20:31

Ria:

Heerlijk, deze voorbereidingen. Het kan me niet lang genoeg duren!