Klotsen - Reisverslag uit Valréas, Frankrijk van Hans en Saskia Veeke - WaarBenJij.nu Klotsen - Reisverslag uit Valréas, Frankrijk van Hans en Saskia Veeke - WaarBenJij.nu

Klotsen

Blijf op de hoogte en volg Hans en Saskia

25 Juli 2012 | Frankrijk, Valréas

Over vandaag valt eigenlijk maar weinig te vertellen. We hebben gefietst en daarna nog een stukje gefietst. En het was ERG warm, maar laat ik bij het begin beginnen.
Natuurlijk weer op tijd eruit en via slinkse wijze kon ik langs de schoonmaakster in de invaliden douche. Dat viel niet zo goed, want ze stond flink te mopperen toen ik er weer uit kwam. Daarna opruimen, ontbijt en afrekenen. Voor de twee nachten moet ik €30,60 betalen. Valt mee.
We fietsen het eerste stuk nog langs en over de Rhône. Daar maken we een koffie. Het is windstil en van de caleidoscope van bomen in het water genieten we elke keer weer. Via Roquemaure maken we een omtrekkende beweging om Orange heen. Ons koningshuis komt er oorspronkelijk vandaan maar in de buitenwijken waar we doorheen gaan zie ik weinig koninklijks. Of het moet een sluier en een kaftan dragen. Je weet het niet.
Na Orange sluiten we de derde etappe van het tweede boekje af (bedenk dat we andersom fietsen). Die was lekker vlak. Het hoogteprofiel van de tweede etappe ziet eruit als de hartslag van een bejaarde in de playboy mansion. Inmiddels is de temperatuur naar de 36 graden geklommen. Saskia kan goed tegen deze warmte maar ik loop behoorlijk te puffen. In sommige dorpjes staat een waterbak met een lopend kraantje. Daar wil ik wel in gaan zitten. Er staat een bordje dat dit niet mag. Wel kan ik met kop en schouders erin. Heerlijk fris. Ik dompel mijn t-shirt erin onder en wring hem uit. Dat voelt ook wel lekker maar na tien minuten fietsen is hij weer droog. Zolang je in beweging bent, gaat het wel met de warmte. Maar als je stil staat, dan is het niet te harden. Als ik een waterhoofd had gehad, dan was nu het fluitje afgegaan.
Onderweg doen we een paar caches. Die brengt ons weer op mooie plekjes. We komen door prachtige Franse dorpjes met mooie marktpleintjes omringd door platanen. Ook fietsen we langs de eerste bus-stop in Suze la Rousse. Het lijkt alweer weken geleden dat we daar waren. La Baume de Transit is ook zo mooi en overmand door dorst tik ik in Richerenches twee blikjes fris weg. Wat kan dat lekker smaken zeg!
Valreas is ons eindpunt van de dag. We hebben boodschappen nodig dus we vragen naar de supermarche. Die blijkt een stukje buiten het dorp te liggen. De verkeerde kant op. Heuvel af. Maar een mens moet toch eten, dus fietsen we erheen. Het is een grote winkel en het is lekker koel daar binnen. Ik zoek een plekje voor de tent maar ik krijg de haringen hier niet in de grond. We kopen elk een liter sap. En daarnaast nog een lekker maaltje van pastasaus, gehakt en ravioli gevuld met pesto en een salade. Er moet goed gedronken worden dus ook een fles rosé en een halve liter witbier.
De camping in Valreas is vol. Maar de dame bij de receptie heeft nog wel een plekje voor ons. Voor een (niet bezette) sta caravan kunnen we ons tentje opzetten. Ze laat het zien. Ik ben niet zo gecharmeerd van het stenige plekje dat eruit zit als de Gobi woestijn. Maar doorfietsen is even geen optie. We nemen het. Het is wel goedkoop want voor een nachtje betalen we €12,04 (dit is geen tikfout. Het zijn echt vier cent). Later blijkt dat we een lot uit de loterij hebben. Er is namelijk een mooi bordes bij, met een tafel en vier stoelen. Wat een weelde.
Door de hitte blijf ik drinken. Als ik naar de douche loop lijkt het of er iemand met een halfvolle jerrycan met water achter me loopt. Het klotst ontzettend. Maar er is niemand. Een stukje verder blijkt het mijn buik te zijn. Na de twee blikjes, een liter vruchtensap en een halve liter bier zit hij vol. Zo moet acht maanden zwanger voelen. Met kleren en al stap ik onder de douche die helaas warm is. Je kunt niet alles hebben.
Op onze luxe plaats koken we een lekker maaltje maar in mijn buik past niet zoveel meer. De temperatuur zit nog steeds op 34 graden. In de schaduw.
Na het eten buiken we lekker uit op ons bordes. Langzaam valt de druk weg op de buik. Met hulp van het overdruk ventiel. De rosé lijkt te verdampen. Zo moet God zich in Frankrijk hebben gevoeld.

Kilometers vandaag:   77,2
Kilometers totaal: 273,2
Aantal klotsende buiken: 1

• 25 Juli 2012 - 23:58

Gert:

Hulde Hans, je weet van "niets" toch iets te maken. Leuk verhaaltje met zelfs een historisch detail. Het enige wat ik me afvraag is of je vandaag lievertegenwind had gehad als koeling of dat je voorkeur toch uitgaat naar fietsen zonder tegenwind.

• 26 Juli 2012 - 17:49

Ria:

Poeh, heftig zeg! Hier is zojuist iemand met de ambulance afgevoerd; door de hitte bevangen. Zat nog wel in een auto. Wij hebben met ereaders aan het meer, van Como, gerust! ;-)